אם תיכנסו לבית של יוצאי טריפולי ביום השני של חג השבועות – תיתקלו בריח שאי אפשר לטעות בו. בזין (או "בְּזִין") הוא מאכל דגל של הקהילה היהודית מטריפולי. זהו לא עוד מתכון – אלא טקס משפחתי.
הבצק המיוחד מתערבב בידיים, מתחמם אט־אט בסיר ומקבל את מרקמו הגמיש והעשיר. הוא שוחה ברוטב עגבניות בשרי, חריף ועמוק, שעוטף כל ביס בטעם נוסטלגי.
בעוד שחלק מהעדות אוכלות מאכלי חלב בשבועות, יוצאי העדה הלובית שומרים את הבזין ליום השני של החג – חגיגה קולינרית של ממש, כשכל המשפחה יושבת סביב קערה אחת, טובלת, קורצת ומתרפקת על מסורת של דורות. ולמה דווקא בחג שבועות? כי צורתו של הבזין מדמה את הר סיני. ואילו הרוטב האדום והחריף הפורץ מתוך הבזין, מדמה את קבלת עשרת הדיברות.
מתכון להכנת בזין בשרי – המטבח הטריפוליטאי
רכיבים לבצק הבזין (ל-4 סועדים):
-
2 כוסות קמח לבן
-
1/2 כפית מלח
-
2 כוסות מים רותחים
-
2 כפות שמן רגיל
רכיבים לרוטב הבשרי:
-
3 כפות שמן
-
5 שיני שום כתושות
-
1 כף פפריקה מתוקה
-
1/2 כפית פלפל שחור
-
1/2 כפית כמון
-
1 כפית מלח
-
2 כוסות מחית עגבניות (או רסק מדולל במים)
-
1/2 כפית סוכר (לא חובה)
- 1 כף פפריקה חריפה (לא חובה)
-
500 גרם בשר בקר (צלי כתף או שריר), חתוך לקוביות
-
מים לפי הצורך
כך תכינו הרוטב:
-
חמם שמן בסיר רחב ועמוק.
-
הוסף את השום וערבב כדקה, עד שמעלה ריח.
-
הוסף את התבלינים: פפריקה, כמון, פלפל ומלח. ערבב היטב.
-
שפוך את רסק העגבניות וערבב.
-
הוסף את קוביות הבשר וערבב שייספגו ברוטב.
-
כסה במים עד גובה הבשר ובשל כשעה וחצי–שעתיים, עד שהבשר רך.
-
אם צריך – הוסף מים תוך כדי בישול.
-
טעם, תקן תיבול והשאר על להבה נמוכה.
אופן הכנת הבזין:
-
בסיר נון־סטיק, ערבב את הקמח והמלח.
-
הוסף בהדרגה מים רותחים תוך כדי ערבוב עם כף עץ.
-
ערבב בתנועות סיבוביות עד שהקמח סופג את המים.
-
המשך לערבב במשך 10–15 דקות, עד שהבצק מתגבש לגוש חלק ואחיד.
-
שפוך את השמן מעל והמשך לערבב – עד שהמרקם חלק, גמיש ולא נדבק.
-
צור גומה במרכז הבזין עם האצבעות.
אופן ההגשה:
-
העבר את גוש הבזין לצלחת הגשה רחבה.
-
עצב בידיים גומה עמוקה במרכז.
-
שפוך לתוכה בנדיבות את הרוטב הבשרי והבשר.
-
טיפ: הגש חם, עם ביצים קשות בצד.
-
הנוהג הוא לאכול בידיים. טובלים, קורצים ונהנים.
מתכונים נוספים מהמטבח הטריפוליטאי:
קציצות מפרום – המטבח הלובי במיטבו