העליון: אישה לא חייבת להסכים למול את בנה

0
117
טקס ברית מילה. צילום פוטוליה

מלחמת סמכויות: בג"צ ביטל השבוע את החלטת בית הדין הרבני בנתניה, שחייב אישה למול את בנה למרות התנגדותה. עם זאת קבע בג"צ, כי האב יוכל לפנות בדרישה זו לבית המשפט לענייני משפחה.

במהלך הליך גירושין בין בני זוג טען גבר בבית הדין הרבני בנתניה, כי בנו לא נימול ודרש להורות לאישה לבצע את המילה – למרות התנגדותה. בעקבות בקשת האב החליט בית הדין הרבני בנתניה להורות לאם לבצע את טקס המילה לבנם בן העשרה חודשים. בנוסף קבעו הדיינים, כי "…אנו מתרים באם שאם היא לא תאפשר לערוך לבן ברית מילה בתוך שבעה ימים, היא תיקנס בסכום של 3,500 שקלים כדין הפרת החלטה שיפוטית". על כל יום נוסף של דחייה שלא באשמת האב, הודיע בית הדין כי האם תיקנס בסכום של 500 שקלים ליום.

בתגובה הגישה האם לבית הדין הרבני בנתניה בקשה לביטול הצווים – בקשה שנדחתה. כך גם הערעור שהגישה לבית הדין הרבני הגדול שנדחה ואף קבע: "נראה שכל רצונה של האישה לעכב הברית מילה, נעוצה בכך להכריח בעלה שיסכים לתביעתה לשלום-בית ושיחזור אליה". בית הדין קבע כי הימנעות מברית המילה עלולה לעכב את נישואיו של האדם שלא נימול כדת משה וישראל, ולכן ברור כי שאלת עריכתה או אי עריכתה של ברית מילה נתונה לסמכותו של בית הדין הרבני.

האם הגישה בקשה לבית הדין הגבוה לצדק שיתערב בעניין – שם נקבע כי בית הדין הרבני חרג מסמכותו. אולם, הוסיפו כי האב זכאי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה שיכריע בסוגיה המורכבת