עיריית נתניה רשמה שיפור משמעותי במדד השקיפות לשנת 2024, עם עלייה לציון של 82%, לעומת 68% במדד הקודם בשנת 2022. עם זאת, העיר דורגה רק במקום ה־33 מתוך 108 רשויות שנבחנו. מיקום נמוך יחסית לרשויות דומות בגודלן ובמשאביהן, המתפעלות אתרים.
מדד השקיפות, שמפרסמת עמותת שקיפות בינלאומית ישראל – שבי"ל, נחשב לכלי מרכזי להערכת פתיחות ושקיפות הרשויות המקומיות בישראל. המדד נערך זו השנה ה־15, ובשנת 2024 הוא כלל 114 קריטריונים שונים, בהם: פרסום תקציבים, מכרזים, מידע סביבתי, פרוטוקולים, מידע על חברות עירוניות ועוד.
"שקיפות היא אבן יסוד בדמוקרטיה המקומית," ציינה השופטת (בדימוס) נילי ארד, יו"ר שבי"ל. "המידע שמוצג באתר הרשות הוא הצהרה של נאמנות הציבור."
לראשונה, המדד נערך בשיטת הערכה עצמית דיגיטלית, תוך שיתוף פעולה ישיר עם הרשויות. בנתניה מילאו את השאלון נציגי העירייה, והנתונים נבדקו על ידי צוות מאוניברסיטת תל אביב.
בעמותת שבי"ל ציינו לטובה את ההתקדמות בנתניה: "עלייה של 14 נקודות היא הישג לא מבוטל. יחד עם זאת, הדרך לדרוג גבוה עוד ארוכה."
בהשוואה לנתניה, ערים כמו פתח תקווה (99), רעננה (100) ותל אביב (95) מובילות את הרשימה. לערים אלה ציונים גבוהים ודירוג A+.
מבין הערים שהציגו שיפור דרמטי נכללות גם אופקים, שזינקה מ־39 ל־71. כך גם חבל מודיעין, שקפצה מ־65 ל־91.
לצד ההתקדמות, המדד חשף גם פערים ניכרים בין ערים חזקות לערי פריפריה. הציון הממוצע עמד על 66 בלבד, בעוד שבמגזר הערבי הוא צנח ל־45.
בין ההמלצות לשיפור שהופנו לנתניה: השקעה בפרסום מידע על שימוש בכספי ציבור. לצד זאת שיפור השקיפות בהון אנושי ובסוגיות סביבתיות ועדכון שוטף של אתר האינטרנט העירוני.
האם נתניה תצליח לצמצם את הפערים בשנים הקרובות? תושבי העיר מקווים שכן.