בדיקת MRI – כל מה שרציתם לדעת

0
723
זאב פויכטוונגר - לניאדו, נתניה
ד"ר זאב פויכטוונגר. בית חולים לניאדו

ד"ר זאב פויכטוונגר, מנהל מחלקת דימות בבית חולים לניאדו – נתניה, מאמין כי יש להתייחס לבדיקת MRI לא רק כאל בדיקה חיונית ומדויקת במיוחד בכל הקשור לאיברים פנימיים וכלי דם – אלא כבדיקה שרצוי שהרופאים הממליצים על סדרת הבדיקות הנדרשת, ייראו בבדיקת הדימות התלת-מימדית בדיקה נחוצה. בריאיון לעיתון נתניה און ליין הוא מסביר למה.

מהי בדיוק בדיקת MRI?
"בדיקת MRI היא סריקה לא פולשנית של האיברים הפנימיים באמצעות תהודה מגנטית. מכאן ראשי התיבות של המילים Magnetic Resonance Imaging. הדמיה בתהודה מגנטית. התוצאה המתקבלת מהבדיקה היא תמונות ברורות מאוד, אפילו תלת־ממדיות, של האיברים הנבדקים ושל כלי הדם. מהמידע המתקבל בסריקה ניתן ליצור עיבודים שונים של הנתונים, ובמקרה הצורך 'לפרוס' את האיברים שנסקרו לפרוסות – כדי לאפשר לרופאים לראות בחדות רבה את האזורים המתבקשים ולהתמקד בפרטים נקודתיים שהם מבקשים לבחון. אחד היתרונות הגדולים של בדיקת MRI היא האפשרות לשלוח אותות שונים לגוף כדי לקבל קליטה שונה – הכל לפי האיבר הנבדק ובהתאם לבקשת הרופא, לפי החשד העולה אצלו והבירור שהוא מבקש לעשות. טכנאי הבדיקות יודעים באלו שיטות להפעיל את המכונה כדי לקיים את הבירור המתבקש".

מה קורה לגוף במהלך הסריקה של מכשיר ה-MRI?
"גוף האדם עשוי ברובו מים. במים יש מימנים. מכשיר ה-MRI הוא מגנט אדיר ורב עוצמה. כשמכניסים את האדם פנימה, אל המכשיר, המימנים הופכים להיות מגנטים הקטנים מכוח המגנט רב העוצמה. ה-MRI מייצר מצב בו המימנים שהפכו להיות מגנטים קטנים, 'יסתובבו' בגוף ויתחילו לשדר אותות. האותות נקלטים ומהם ניתן ליצור תמונה. בקריאת הבדיקה ידוע, בדיוק, איזה אות משודר מכל מקום בגוף ובהתאם לכך ידוע איזה חומר נמצא באותו מקום".

קיימות בדיקות הדמיה שונות כמו CT, צילום רנטגן ואולטרא סאונד. מתי יעדיפו הרופאים לשלוח את המטופלים לבדיקת MRI?
"בדיקת ה־MRI מתאימה למספר גדול של שימושים ובהם: אבחון מחלות או פגיעות שונות במוח, כלי דם לא תקין, לחץ תוך מוחי מוגבר, אוטם (שגורם לאירוע מוחי). בכלל, בכל הקשור למוח, בדיקת MRI היא בדיקת הדימות המועדפת. בנוסף, MRI מעולה לאבחון מחלות של כלי דם באיברים השונים כמו הרחבה לא תקינה או חסימה. ניתן לקבל תמונה של עורקים (בדיקת MRA) ושל ורידים (בדיקת MRV). אבחון מחלות שונות של עמוד השדרה, כולל פריצות דיסק, גידולים, כלי דם לא תקינים, שינויים מבניים. אבחון מחלות ופגיעות באיברי הבטן כמו: כבד, לבלב, המעי הגס והדק, כליות ודרכי שתן. אבחון מחלות ופגיעות במפרקים – במיוחד לקראת ניתוחים אורתופדיים.

האם קיימות סכנות במהלך בדיקת MRI ?
"כאשר בדיקת MRI נעשית בלי זריקת חומר ניגודי, מדובר ב-100% בטיחות. כלומר, באפס סיכון. עם חומר ניגודי מדובר על סיכון מזערי. בבדיקה לא נעשה כל שימוש בקרינה מייננת, כמו בצילום רנטגן, למשל, ולכן היא נחשבת בטוחה גם לנשים לפני לידה ובתינוקות. קרינה היא בעלת סיכון מצטבר. כלומר: יש משמעות למספר הפעמים בהן נחשפים לקרינה במשך כל השנים, לכן ככל שיותר צעירים, או שככל שזקוקים ליותר בדיקות למשל במחלת קרוהן, הנטייה תהיה לשלוח לבדיקות MRI ולא לבדיקות רנטגן".

השאר תגובה

נא להזין את התגובה שלך!
נא להזין את שמך כאן