86 שקלים מונעים מניצול שואה לקבל שעות סיעוד

0
102
חה"כ עו"ד רויטל סויד והמשפטן יוני ג'ורנו

ביום שלישי, השבוע, הוזעק יוני ג'ורנו, מתמחה משפטי ופעיל חברתי לבית המשפט על מנת לנסות לסייע לקשישה בת 80, אשר ביקשה שעות מטפל נוספות לבעלה בן ה-82, ניצול שואה וחולה סופני.

האישה, ניצולת שואה אף היא, סיפרה בבכי לג'ורנו, שבעלה חולה במחלת הסרטן בשלב סופני, שוכב בבית וביטוח לאומי לא מוכן לתת להם מטפל, כי הנתונים עדיין לא התעדכנו מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בבירור התברר, כי הביטוח הלאומי מממן 9.5 שעות סיוע סיעודי לקשיש ולא 22 שעות שהם המכסה המלאה. האישה סיפרה, כי מצבה אינו מאפשר לה לטפל בו ואין מי שיטפל בו. עקב כך הוא נאלץ לשהות שעות רבות במיטה ללא סיוע.

ג'ורנו סיפר, כי כשפנה לסניף המוסד לביטוח לאומי נאמר לו על ידי אחת הפקידות, כי מדובר בבעיה טכנית וכי אכן אושרו לקשיש 22 שעות של סיוע סיעודי, אולם הפרטים לא התעדכנו במחשב. לדבריו, הפקידה הבטיחה לפנות להנהלה וטענה, שכל מה שצריך זה אישור של הלמ"ס על עדכון שכר המינימום וכי אין בידה לסייע.

פוסט שכתב ג'ורנו בפייסבוק הפך עד מהרה לוויראלי. הפוסט אף הגיע לחברי כנסת, אשר הבטיחו לנסות לסייע וכן להנהלת המוסד לביטוח הלאומי.

ביטוח לאומי: "מדובר במקרה מצער. יש לקשיש זכאות מקסימלית לשירותי סיעוד. אולם, על פי חוק, בשל הכנסות המשפחה הוא זכאי למחצית משעות הסיעוד (כ-10 שעות שבועיות). לא מדובר בטעות טכנית, אלא בבדיקת הכנסות קבועה בחוק, שלא מאפשרת שיקול דעת…"

בירור נוסף עם הביטוח הלאומי העלה, כי רק 86 שקלים מפרידים בין ניצול השואה הקשיש לסיוע הסיעודי, שכן אם קצבתו הייתה נמוכה ב- 86 שקלים, הוא היה עומד בקריטריונים לסיוע מלא של 22 שעות סיוע סיעודי.

ג'ורנו פנה לחה"כ רויטל סויד, על מנת שתתערב ותפעל בנושא. חה"כ סויד, ביחד עם עמותת ידיד, פנתה למנכ"ל הביטוח הלאומי בדרישה לפתור את עניינו של הקשיש. חה"כ סויד מסרה למערכת נתניה און ליין – נתניה און ליין, כי "לא יעלה על הדעת, שבמדינת ישראל בשנת 2016 קשיש, חולה במחלה ממארת, לא יזכה לסיוע שיאפשר לו לסיים את חייו בכבוד, אך ורק בגלל פער של 86 שקלים. לא יתכן שלא תהיה התערבות ושיקול דעת בהליכים בירוקרטיים – בפרט כאשר מדובר בקשישים, בחולים או בניצולי שואה שהדבר היחיד שנותר לנו, הוא לסייע להם לחיות את יתרת חייהם בכבוד".

עקב הפוסט, שכאמור הפך ויראלי, תרמה  "מטב – שירותי סיעוד ובריאות", חמש שעות סיעוד שבועיות ואילו נשות מעגל נשים נתניה, הצליחו לגייס כספים לעוד שבע שעות סיעוד שבועיות – זאת בנוסף ל-9.5 שעות סיוע שמקבל הקשיש מהביטוח הלאומי.

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה למערכת נתניה און ליין, כי "מדובר במקרה מצער. יש לקשיש זכאות מקסימלית לשירותי סיעוד. אולם, על פי חוק, בשל הכנסות המשפחה הוא זכאי למחצית משעות הסיעוד (כ-10 שעות שבועיות). לא מדובר בטעות טכנית, אלא בבדיקת הכנסות קבועה בחוק, שלא מאפשרת שיקול דעת. חשוב להדגיש, שעות הסיעוד שלו לא השתנו בשום שלב. זכאותו נותרה כפי שהייתה. בני הזוג משתכרים מפנסיה וקצבאות כ-14,200 שקלים בחודש, ובכך נמצאים מעל רף ההכנסות הקבוע בחוק. אנו נוהגים לבדוק באופן תדיר אם יש ירידה בהכנסות של מי שחורג במעט, על מנת להגדיל את שעות הסיעוד. רף ההכנסות, לפיו הביטוח הלאומי מחשב את הזכאות לסיעוד, נעשה בהתאם לשכר הממוצע במשק שנקבע אחת לשנה בראשון לינואר ונשאר קבוע לאורך השנה. יצרנו קשר עם המשפחה והסברנו להם את הנושא. לצערנו הרב, אין לנו שום אפשרות חוקית להגדיל את שעות הסיעוד. בנוסף, הוסבר למשפחה כי הם זכאים לאישור העסקת עובד זר – דבר שלא היה ברור להם בתחילה".

השאר תגובה

נא להזין את התגובה שלך!
נא להזין את שמך כאן